17 Jun
2021

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

first_img 10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects 2013 Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/442938/10-ossmann-street-wasserfall-munting-architects Clipboard “COPY” Photographs ArchDaily “COPY” Namibia CopyHouses, Refurbishment•Windhoek, Namibia 10 Ossmann Street / Wasserfall Munting ArchitectsSave this projectSave10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architectscenter_img Architects: Wasserfall Munting Architects Year Completion year of this architecture project 2013 Year:  Save this picture!© Studio One & Markus Weiss+ 25 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/442938/10-ossmann-street-wasserfall-munting-architects Clipboard photographs:  Studio One & Markus WeissPhotographs:  Studio One & Markus WeissStructural Engineer:Sigi TeetzContractor:Madawa InvestmentElectrical Subcontractor:All Technology NamibiaProject Architect:Jaco WasserfallCity:WindhoekCountry:NamibiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Studio One & Markus WeissText description provided by the architects. The refurbishment of a 1950’s residence in the verdant suburb of Klein Windhoek offered an opportunity to explore the intimate spaces required for living against a fixed plan template of the existing, while simultaneously re-establishing connections to the site, broader landscapes and contexts.Save this picture!© Studio One & Markus WeissCompleted in April 2013, the house is reinterpreted as a pavilion set on a steep embankment within a tranquil oasis of indigenous acacia trees. Designed for near-empty nesters, the key challenge was to create flexible space for living and relaxation – breathable space with ready access to the outdoors – packaged as a low-maintenance lock-up-and-go but with a couple of extra bedrooms for come-and-go adult children. Save this picture!© Studio One & Markus WeissProminent features of the site include a rocky ‘koppie’ that separates the house from the neighbouring residence and a pronounced fall towards the north. Located on the highest portion of the site, the house enjoys north orientation and beautiful views across the Klein Windhoek valley. Save this picture!© Studio One & Markus WeissIn a neighbourhood of a somewhat non-descript character, the next-door Munting residence provided salient architectural clues, particularly insofar as the choice of a limited palette of materials and finishes was concerned: clay bricks, off-shutter and exposed aggregate concrete, mica stone and rusted steel. In contrast to the robust exterior, the interior of the building is enveloped by the warmness of its plywood linings, partitioning and built-in cupboards.Save this picture!© Studio One & Markus WeissThe intervention brings a sense of programmatic clarity and simplicity to a compromised layout, and attempts to create simple, robust spaces to live in. The double-volume living area with its butterfly roof and clerestory windows to the south is the heart of the house: oversized glazed sliding doors afford a seamless connection to a large terraced patio overlooking the garden and affording panoramic views of the distant mountains. Incorporated into the living space, the corridor leading to the bedrooms is shielded with a timber screen. The kitchen too has windows framing the trees in the garden outside. Save this picture!© Studio One & Markus WeissPassive design principles employed include a ventilated steel-clad façade, solar water heating and appropriate shading devices. All stone used is from the site, precast concrete fence panels were reused as stepping-stones across the lawn, the front door is a salvaged prison gate, and the clay brick used is from a rehabilitation project where clay is extracted from old mine slime dams. Framed steel mesh panels are used for security and fencing purposes.Save this picture!© Studio One & Markus WeissThe sensitivity in which the house imposes on the site is enhanced by the beautifully crafted mica stonewalls that link natural and man-made. Passage of time – rusty red walls and established natural vegetation – will allow the house further to settle within its surrounding landscape. Save this picture!ElevationProject gallerySee allShow lessMuseu Brasileiro de Escultura (MuBE) / Paulo Mendes da RochaArticlesNew Tel Aviv High-Rise By Richard Meier Nears CompletionArchitecture News Share Year:  Houses CopyAbout this officeWasserfall Munting ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentWindhoekHousesNamibiaPublished on October 31, 2013Cite: “10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects” 31 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read More